Wanneer moet je veiligheidsschoenen dragen?

Ik hoorde laatst mijn collega’s praten over veiligheidsschoenen en hoe belangrijk het is om deze te dragen bij zwaar werk. Toen ik dit hoorde besloot ik mij hier in te verdiepen, want ik heb eigenlijk geen idee wanneer je veiligheidsschoenen moet dragen. Ik ben uiteindelijk op het internet gaan zoeken en toen kwam ik erachter dat je voeten een van de meest kwetsbare ledematen van het menselijk lichaam zijn. Volgens Wikipedia bestaat één voet uit drieëndertig gewrichten, dat laat maar weer eens zien hoe kwetsbaar je voet is. Het is daarom logisch dat je je voeten tijdens het uitvoeren van zwaar werk moet beschermen. Door het dragen van de juiste veiligheidsschoenen verklein je de kans op schade.

vel

Voor welk werk zijn veiligheidsschoenen eigenlijk nodig?
In verschillende sectoren zijn veiligheidsschoenen vereist. De eerste sector die ik wil aanhalen is de horeca sector. Waarschijnlijk zijn veel mensen verrast als ze dit lezen, maar mensen die in de keuken werken lopen vaak risico op slip gevaar en daarom zijn veiligheidsschoenen met antislip erg aan te raden. Daarbij zijn waterdichte of waterafstotende werkschoenen ook erg aan te raden.

Naast de horeca sector is het in de voedingsindustrie verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Denk aan werklaarzen, schoenen of klompen. Het is vereist om schoenen of klompen te dragen met een S2 normering te dragen. Dit staat voor waterafstotend en water absorberend boven materiaal van een werkschoen. In de voeding industrie kom je wel eens in aanraking met water en om je voeten te beschermen is het verplicht om S2 werkschoenen te dragen.

Het komt denk ik niet als een verrassing voor mensen als ik vertel dat het voor magazijnwerk ook verplicht is om  veiligheidsschoenen te dragen. Je hebt namelijk vaak te maken met zware materialen zoals pallets of metaal. Om te voorkomen dat deze materialen op jouw voeten vallen en schade veroorzaken zijn veiligheidsschoenen met de normering S1 verplicht. S1 staat voor veiligheidsschoenen met een beschermneus, die antistatische eigenschappen hebben, en een energie absorberende hak hebben, plus een gesloten hiel. Belangrijk dus dat je hier rekening mee houdt!