Leven om te werken of werken om te leven?

tolk

Mensen die op het werk iets meer hun grenzen aangeven en op hun strepen gaan staan. Het wordt ook wel “quiet quitting” genoemd. Ze zeggen niet meer bereikbaar te willen zijn na werktijd. Ook willen ze geen extra diensten draaien of een taak erbij nemen die niet bij hun functieomschrijving past. De werktijden hanteren ze stipt en steken geen hand op als er gevraagd wordt wie er overuren wil maken. Met deze houding van wel aan het werk blijven, maar mentaal al uitchecken, geven ze aan niet helemaal tevreden met het werk te zijn. Ze besluiten om geen ontslag te nemen maar alleen het hoogstnoodzakelijke voor de baas te doen. Ze werken om te leven. Met een goed  werving en selectie bureau kunnen ze weer plezier uit arbeid halen. Toch maar een andere baan waar je energie van krijgt en het werken weer voldoening geeft. Leven om te werken komt dan weer dichterbij.

Jongeren lijken dat anders te doen

Het fenomeen zou zich met name onder jongeren voordoen. Generatie X heeft het er over op TikTok. Waarschijnlijk is dat een vertekend beeld en speelt het in alle generaties. Mondjesmaat. Overal kom je mensen tegen die niet bekend staan als workaholic. En een beetje je grenzen bewaken op je werk is gezond. Ouderen praten er minder over en jongeren delen dingen wel met elkaar. Is dat het verschil? Wie echt genoeg heeft van het werk dat er dagelijks gedaan moet worden kan er maar beter plezier uit halen. Zoek met een Vacature productiemanager naar nieuw elan in je baan. Het leven is te kort om te blijven zitten in een baan waar je niet blij van wordt.

Verder kijken dan je neus lang is

Weer op zoek gaan naar beter werk vraagt moed en energie. Wie echt iets anders wil kan een grote sprong wagen en snuffelen aan Banen in het buitenland. Wie weet is het avontuur dat daarbij komt kijken de oplossing voor werk wat leuker moet.