Hoe kan een LED dimmer helpen bij besparen op energie?

Hoe kan een LED dimmer helpen bij besparen op energie?

Saving energy concept: Human hand turning down electrical light dimmer switch. - Image

Besparen op energie met een LED dimmer

Hoe kan een LED dimmer helpen bij besparen op energie? Deze vraag krijgen we hier vaker. Gelukkig biedt LED een boel voordelen als het aankomt op energie besparen. We vertellen in dit blog dan ook graag meer over hoe je op energie kunt besparen met een LED dimmer. Lees snel verder.

Nieuwe regels

Door de nieuwe regels van de Europese Ecodesign voor lampen, zijn gloeilampen en halogeenlampen nauwelijks nog verkrijgbaar. LED verlichting is de nieuwe standaard geworden. En dat heeft zo zijn redenen. LED is namelijk aanzienlijk zuiniger, milieuvriendelijker en in bijna elke toepassing mogelijk. Je bespaart al helemaal energie met een LED dimmer. Er zijn 2 manieren om LED te dimmen: met pulsbreedtemodulatie (PWM) en door middel van analoog dimmen. Start nu met besparen en ga voor één van deze 2 manieren.

1. Pulsbreedtemodulatie

Bij deze methode van dimmen gaat LED licht sneller aan en uit dan onze ogen kunnen waarnemen. Ze zijn ongeveer 75% van een seconde uit en 25% van een seconde aan. Hierdoor lijkt het alsof de LED lamp slechts voor 25% brandt. Zo bespaart u op energie maar ziet u geen flikkerend licht. Bij de goedkopere LED lampen van deze variant, kunnen de onderdelen trillen. Kies dus altijd voor een gerenommeerd merk als u voor deze methode van dimmen kiest.

2. Analoog dimmen

Dit is een wat meer bekende vorm van LED lampen dimmen. U verhoogt of verlaagt de helderheid van uw LED lamp met een schakelaar of via een smartphone of tablet. Met deze methode blijft uw lamp dus branden en wordt deze niet aan- en uitgeschakeld zoals bij de eerder genoemde methode. Toch kunt u ook met deze methode effectief energie besparen.

Meer tips

Wilt u meer tips over hoe u energie kunt besparen? Wilt u andere algemene financiële tips? Lees dan nog wat meer van onze blogs.