Wat is een transferpers?

transferpersen

Transferpersen zijn apparaten die volop voorkomen in de wereld van de textieldruk. Ook in werkvelden waarin decoratie centraal staat werkt men dikwijls met een transferpers, vaak ook wel hittepers genoemd. Een dergelijk apparaat is hoe dan ook bedoeld om ontwerpen op textielproducten te drukken. Tegenwoordig zijn transferpersen in principe ook voor particulieren bestemd. Met gebruikmaking van de juiste materialen is het namelijk voor iedereen te doen om een goede bedrukking tot stand te brengen. 

transferpersen

Hoe functioneren transferpersen?

Een transferpers functioneert door met hitte en druk een transfer neer te zetten. Na verloop van tijd zorgen druk en hitte namelijk voor het wegsmelten van een lijmlaag op folie, hetgeen bij het aanbrengen van transfers meestal gebruikt wordt. Zodoende wordt het folie samengebracht (gesmolten) met het textiel. Nadat het geheel is afgekoeld zul je merken dat de bedrukking er vast op zit. Ook een wasbeurt in de wasmachine doet daar niets aan af. 

Welke soorten transferpersen zijn te onderscheiden?

Er zijn, zoals je al merkt, verschillende materialen waarmee je de transfer tot stand kunt brengen. Bovendien kun je de bedrukking met diverse soorten inkt realiseren. Ook binnen de transferpersen zelf valt er een hoop variatie te ontdekken. Zo heb je ten eerste de handmatige transferpersen. Deze vormen qua aanschafprijs de meest gunstige keuze. Zoals de naam al doet vermoeden dien je bij een handmatige transferpers wel veel zelf te doen. Bij kleine aantallen bedrukkingen moet dit echter geen probleem zijn. Voor grotere aantallen ligt het wellicht meer voor hand om voor een automatische of een pneumatische transferpers te gaan. Los daarvan is het goed om te weten dat er ook transferpersen bestaan die er speciaal voor zijn ontworpen om producten als mokken en petten van een bedrukking te voorzien.