Tips en tricks om bedrijfsafval beter te scheiden

bedrijfsafval scheiden

Binnen het bedrijfsleven komt het regelmatig voor dat verschillende afvalstromen door elkaar gaan. Denk hierbij aan mkb afval, aan groenafval, plastic afval, tuinafval en noem zo maar op. Daarnaast zijn er nog afvalstromen voor papier, plastic en glas. Alles wat niet tot de genoemde categorieën behoort kan je beschouwen als restafval. In het bedrijfsleven kan het erg lastig zijn om de verschillende afvalstromen gescheiden van elkaar te houden gezien de situatie op het werk. Daarom is het belangrijk om een aantal tips en tricks te krijgen die je eventueel kunnen helpen bij het scheiden van afval. Door de verschillende afvalstromen kan het bedrijf waarvoor je werkt immers vervuild raken en dan zijn de gevolgen niet te overzien.    

Informatie en kennis op het gebied van bedrijfsafval

Wat erg belangrijk is bij het scheiden van afval is dat je voldoende kennis hebt over de verschillende stromen en voldoende informatie over wat er binnen het bedrijf gebeurt. Het is belangrijk om binnen jouw bedrijf de verschillende afvalstromen in kaart te brengen, zodat het duidelijk is voor jou maar bovenal voor jouw collega’s. Door een goede inventarisatie is het mogelijk om te realiseren hoeveel afvalcontainers je nodig hebt. Je hebt immers een aantal containers nodig om het afval te verzamelen en uiteindelijk weg te brengen naar de stortplaats. Een plaats die iedereen passeert en niet ver is om te lopen. Indien de centrale plek bereikbaar is voor iedereen zonder al te veel moeite dan zullen werknemers vanzelf besluiten om afval te gaan scheiden.

Zorg voor een centrale plek voor afvalinzameling

Een andere belangrijke stap is kiezen voor een centrale plek waar je het afval verzameld. Door de centrale plek is het immers een stuk makkelijker om ervoor te zorgen dat het afval wordt verzameld. Iedere werknemer kan naar deze centrale plek lopen en het afval vervolgens weggooien. Bij de centrale plek staan de verschillende afvalcontainers op een rijtje. Het is belangrijk om duidelijke etiketten te plakken op deze containers, zodat het mogelijk is om afval gescheiden te houden van elkaar. Daarnaast voorkom je onduidelijkheid bij de collega’s zodra je werkt met duidelijke stickers. De centrale plek moet op een strategische plaats liggen. Kies verder stabiele en verplaatsbare containers uit. Zo is een rolcontainer ideaal om je bedrijfsafval in te zamelen.