Tips bij het verlagen van ziekteverzuim

ziekteverzuim

Het ziekteverzuim in Nederland loopt met elkaar meer op. Voor een werkgever is dit natuurlijk geen goed nieuws. Het liefst wil je alle medewerkers fit en wel op kantoor zien. Wat zijn nou zaken die helpen bij het verlagen van het ziekteverzuim?

  1. Houd vinger aan de pols. Zorg dat je het zo snel mogelijk weet als een van je werknemers dreigt uit te vallen. Spreek regelmatig met medewerkers of ze hun werk nog leuk vinden. Mocht dit niet zo zijn dan ben je er op tijd bij en hopelijk voorkomen dat je personeelslid langdurig uitvalt door een burn-out.
  2. Zorg voor een gezonde werkplek. Het is voor jou als baas de verantwoordelijkheid dat zo min mogelijk mensen gewond kunnen raken tijdens het werk. Zorg daarom voor ergonomische werkplekken en leg ook uit hoe stoelen en tafels goed ingesteld zijn. Ook is het belangrijk dat er genoeg daglicht en frisse lucht in het kantoor is. Dit lijkt logisch en overbodig, maar houdt je werknemers wel gezond. Daarnaast kun je zorgen voor een gezond aanbod in de kantine en beweging bevorderen. Denk hier dan bijvoorbeeld aan het vergoeden van sportschool of het aanbieden van groepslessen na het werk. Ook is het een goede tip om bijvoorbeeld een ping pong tafel neer te zetten.
  3. Voorkom stress en overbelasting. Het is niet te voorkomen dat er stress op de werkvloer is. Het hoort er nou eenmaal bij. Let wel op medewerkers die overal ja op zeggen, totdat de emmer overloopt. Houd ook in de gaten of de werkzaamheden teveel zijn voor één persoon en of diegene het wel red in de uren op kantoor. Of dat hij/zij heel veel aan het overwerken is. Als een werknemer structureel overwerkt, in het weekend dingen moet afmaken of er erg moe uitziet, is het misschien tijd hem wat werk uit handen te nemen. Bij een burn-out kan je namelijk beter op tijd bij zijn.

Kijk op de website van All4people voor nog meer tips en wat te doen bij ziekteverzuim!