Waar kies je voor: sparen of beleggen?

Het is een super relevant onderwerp; wat te doen met spaargeld? Laat je het op een spaarrekening staan of moet je het toch gaan beleggen? Door de hoge inflatie is het tegenwoordig belangrijk om jouw geld niet stil te laten staan. Alles wordt duurder en op het moment dat het spaargeld hetzelfde bedrag blijft, wordt de koopkracht van dat geld dus steeds minder. Om het spaargeld te laten groeien kan het op een spaarrekening worden geplaatst of worden belegd. Hiermee probeert men het koopkrachtverlies te voorkomen/beperken. Het probleem is alleen; voor welke van de twee opties moet je nou kiezen?

Verschil in persoonlijkheid is belangrijk

In de keuze sparen of beleggen zijn verschillende factoren belangrijk om rekening mee te houden. Zo is het bijvoorbeeld zo dat sparen voor sommige mensen beter is weggelegd dan beleggen. Beleggen brengt namelijk een bepaald risico met zich mee. In de reclames wordt immers niet voor niks altijd gezegd dat men hun inleg kan verliezen met beleggen. Sparen is dus de veiligere optie, maar levert vaak ook een lager rendement op. Op dit moment is de spaarrente zelfs zo laag dat de inflatie daarboven ligt. Geld simpel op een spaarrekening laten staan zorgt dus voor een daling in koopkracht en dat wilt men niet.

Beleggen kan ook op verschillende niveaus

Ik heb al aangestipt dat beleggen meer risico draagt dan geld op een spaarrekening zetten. Beleggen kan echter op verschillende manieren met verschillende hoeveelheden risico. Zo kan je zelf beleggen of kan je jouw geld beheerd laten beleggen. Daarnaast kan je kiezen voor beleggen in bijvoorbeeld aandelen, crypto of obligaties. Elke belegging draagt een eigen hoeveelheid risico en de ene belegging is dan ook risicovoller dan de andere. Beheerd beleggen door professionals is bijvoorbeeld vaak een veiligere optie dan zelf beleggen. Zulke professionals zijn makkelijk op het internet te vinden. Zo kan je via Yieldt.com je geld beheerd laten beleggen in cryptocurrencies.