Alles wat je moet weten over een sloepverzekering afsluiten

We kunnen met recht en rede stellen dat de sloep zich door de jaren heen als lievelingsbootje van de Nederlanders heeft ontwikkeld. Voor deze boten geldt dan ook dat er verschillende voordelen aan verbonden zijn. In eerste instantie zijn ze comfortabel, maar daarnaast zijn ze ook vooral erg eenvoudig te besturen. Ben je van plan om met kinderen te gaan varen? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat deze boot voor jullie meer dan waarschijnlijk de beste keuze zal  zijn. Wanneer je een sloep hebt aangekocht of gaat kopen zal je ongetwijfeld ook even nadenken over het afsluiten van de sloepverzekering. Wil je hier nu graag meer over weten? Lees dan snel verder!

Hoe kan je een sloepverzekering afsluiten?

De ene sloepverzekering is de andere niet. Wanneer je een vergelijking op de markt gaat uitvoeren zal je kunnen vaststellen dat er verschillende soorten sloepverzekeringen. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de sloepverzekeringen zoals hieronder op een rijtje gezet:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ Casco verzekering;
  3. De WA+ Casco Plus verzekering;

Wil je graag zo weinig mogelijk kosten betalen voor de verzekering voor je sloep? Dan zou je kunnen kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering. De premie voor deze verzekering ligt inderdaad laag, maar je kan dan ook uitsluitend genieten van een dekking tegenover derden. Met andere woorden, de schade die aan je eigen zeilboot kan ontstaan is in de praktijk nooit gedekt.

Veel uitgebreidere dekkingen worden aangeboden door de WA+ Casco en de WA+ Casco Plus verzekeringen. In deze gevallen kan je bijvoorbeeld rekenen op een dekking tegen vandalisme, brand, explosie, bliksem en storm evenals gevolgschade van een eigen gebrek. Wil je graag ook kunnen rekenen op een eigen gebrek dekking? In dat geval is het afsluiten van de WA+ Casco Plus verzekering een must. Vergelijk dus zeker even de verschillende verzekeringen op de markt!

Wat wanneer andere personen met je sloep varen?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen wanneer ze van plan zijn om een sloepverzekering af te sluiten heeft betrekking tot de personen die dan zijn gedekt bij eventuele schade. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat mensen bijvoorbeeld goede vrienden of familieleden met hun sloep laten varen. Is er dan sprake van een aanvaring of een andere vorm van schade? In dat geval is het natuurlijk wel belangrijk om te weten of je sloepverzekering tussenkomst zal verlenen of niet. In principe is dat zonder probleem mogelijk. Dit doorgaans wel uitsluitend wanneer de personen in kwestie met jouw toestemming met de sloep hebben gevaren.

Is een sloepverzekering afsluiten verplicht?

In Nederland is er geen sprake van een verplichte bootverzekering. Dit betekent dat verschillende boten zoals bijvoorbeeld een sloep, speedboot, maar ook een zeilboot verzekeren niet verplicht is. Je hoeft dus niet persé een sloepverzekering af te sluiten. Het feit dat er hiervoor geen verplichting geldt betekent echter niet dat het geen goed idee kan zijn om een dergelijke verzekering alsnog af te sluiten. Hoe je het namelijk ook draait of keert, in de praktijk is het zeker mogelijk om op deze manier heel wat risico’s het hoofd te bieden.